Sök:
Dekorfondant:

E 422 - Glycerol (övriga tillsatser)

E-nummer Övriga. 25 okt 2008. FUNKTION
Konsistensmedel.


FRAMSTÄLLNING
Framställs ofta ur fett från växter och djur, t.ex. gris, men kan också framställas syntetiskt.


ANVÄNDNINGSOMRÅDE
Används i t. ex. tårtor och kakor.


KÄNDA HÄLSORISKER
-

E 415 - Xantangummi (övriga tillsatser)

E-nummer Övriga. 25 okt 2008. FUNKTION
Förtjocknings- och stabiliseringsmedel.


FRAMSTÄLLNING
Framställs från socker genom bakteriell jäsning.


ANVÄNDNINGSOMRÅDE
Används i t.ex. fryst pizza, kryddsåser, konditorivaror och glass.


KÄNDA HÄLSORISKER
-

E 466 - Karboximetylcellulosa/ cellulosagummi, natriumkarboximetylcellulosa (övriga tillsatser)

E-nummer Övriga. 25 okt 2008. FUNKTION
Förtjocknings- och stabiliseringsmedel.

 
FRAMSTÄLLNING
Framställs från cellulosa med hjälp av kemiska processer.


ANVÄNDNINGSOMRÅDE
Används i t. ex. glass, fryst pommes frites och ost.


KÄNDA HÄLSORISKER
-

E 471 - Mono- och diglycerider av fettsyror (övriga tillsatser)

E-nummer Övriga. 25 okt 2008. FUNKTION
Emulgeringsmedel.


FRAMSTÄLLNING
Framställs av fetter och oljor eller av glycerol (E 422) och fettsyror (E 570). Både fetter och fettsyror kan komma från djur, t.ex. gris.


ANVÄNDNINGSOMRÅDE
Används i t. ex. spraygrädde, chokladdryckspulver och vaniljkrämspulver.


KÄNDA HÄLSORISKER
-

E 322 - Lecitin (antioxidationsmedel)

E-nummer Antioxidation. 24 okt 2008.

FUNKTION

Antioxidationsmedel. Kan också användas som emulgeringsmedel.


FRAMSTÄLLNING

Utvinns främst ur sojabönor. Förekommer naturligt i alla celler, i stor mängd i äggula, ur vilken det också kan utvinnas. Kan även tillverkas av animaliskt fett.

ANVÄNDNINGSOMRÅDE

Används i t.ex. godis, choklad, margarin och mjölkpulver.


KÄNDA HÄLSORISKER

Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner hos personer som är allergiska mot ärtor, bönor (särskilt sojabönor) eller jordnötter. Kan orsaka illamående, yrsel och diarré vid hög konsumtion.

E 200 - Sorbinsyra (konserveringsmedel)

E-nummer Konserveringsmedel. 24 okt 2008. FUNKTION
Konserveringsmedel som främst motverkar jäst- och mögelsvampar, men även vissa bakterier.

 
FRAMSTÄLLNING
Syntetiskt framställt. (Förekommer naturligt i rönnbär.)


ANVÄNDNINGSOMRÅDE
Används i sura eller svagt suralivsmedel, t.ex. ost, läsk, sylt, torkadefrukt och grönsaker och förpackat bröd.


KÄNDA HÄLSORISKER
Kan ge upphov till hudirritation.

E 330 - Citronsyra (antioxidationsmedel)

E-nummer Antioxidation. 24 okt 2008. FUNKTION
Surhetsreglerande medel. Förstärker även antioxidanters verkan mot härskning och missfärgning.


FRAMSTÄLLNING
Framställs biotekniskt genom att t.ex. melass eller glukos jäses med hjälp av mögelsvampar. (Förekommer naturligt i bl. a. citrusfrukter.)


ANVÄNDNINGSOMRÅDE
Utbredd användning. Finns i t.ex. glass, sylt, fryst fisk, ost och torkad frukt.


KÄNDA HÄLSORISKER
-

Alla uppgifter tagna från Äkta Vara: http://www.aktavara.org/Default.aspx
Designers Stencils
Företagsuppgifter
free counters